Kolejna propozycja na pyszne śniadanie na słodko – tym razem z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną płuczemy pod wodą a następnie gotujemy na mleku, przez co zyskuje fajny smak. Dodatkowo mieszamy ją ze skyrem waniliowym – dzięki temu jest bardziej zbilansowana i bogata w białko. Jako dodatku owocowego użyłam mango, ale może być też np. banan, brzoskwinia, nektarynka czy truskawki.
Składniki (1 porcja):
- 40g kasza jaglana
- 220ml mleka
- 10g wiórków kokosowych
- 1/2 mango
- 1/2 skyru waniliowego
- 5g orzechów nerkowca
Kokosowo-waniliowa jaglanka z mango – opis przygotowania:
W garnku zagotuj mleko. Do gotującego się mleka dodaj przepłukaną na sitku kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem na niskiej mocy kuchenki przez ok 10-15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Dodaj wiórki kokosowe, skyr waniliowy (polecam z Piątnicy) i wymieszaj. Gotową jaglankę przełóż do miseczki, dodaj pokrojone mango i posiekane orzechy. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę kremu z białej czekolady, ale jest to opcjonalne.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 471kcal
Białko: 21,2g
Tłuszcze: 13,4g
Węglowodany: 56,2g