Kokosowo-waniliowa jaglanka z mango – przepis

Kolejna propozycja na pyszne śniadanie na słodko – tym razem z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną płuczemy pod wodą a następnie gotujemy na mleku, przez co zyskuje fajny smak. Dodatkowo mieszamy ją ze skyrem waniliowym – dzięki temu jest bardziej zbilansowana i bogata w białko. Jako dodatku owocowego użyłam mango, ale może być też np. banan, brzoskwinia, nektarynka czy truskawki.

 

Składniki (1 porcja):

  • 40g kasza jaglana
  • 220ml mleka
  • 10g wiórków kokosowych
  • 1/2 mango
  • 1/2 skyru waniliowego
  • 5g orzechów nerkowca

 

Kokosowo-waniliowa jaglanka z mango – opis przygotowania:

W garnku zagotuj mleko. Do gotującego się mleka dodaj przepłukaną na sitku kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem na niskiej mocy kuchenki przez ok 10-15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Dodaj wiórki kokosowe, skyr waniliowy (polecam z Piątnicy) i wymieszaj. Gotową jaglankę przełóż do miseczki, dodaj pokrojone mango i posiekane orzechy. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę kremu z białej czekolady, ale jest to opcjonalne.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 471kcal
Białko: 21,2g
Tłuszcze: 13,4g
Węglowodany: 56,2g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.