Cześć Wam! Pogoda dziś nie zachęca do działania, więc mam dla Was pyszny przepis na osłodę dnia.Zawsze robiłam brownie w odchudzonej wersji (z czerwonej fasoli), ale ostatnio zrobiłam takie klasyczne i wyszło przepysznie, więc postanowiłam, że podzielę się z Wami takim „nie-fit” przepisem.
Składniki (8-10 kawałków)
- 200g masła
- 200g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 100g ksylitolu + 50g cukru
- 110g mąki pszennej
Dodatki:
- 100g serka śmietankowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- maliny i mięta
Klasyczne brownie – opis przygotowania:
Do garnka dodaj masło i połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aż do powstania jednolitej czekoladowej masy. Pozostaw do ostygnięcia. Do większej miski wbij jajka, dodaj słodzidło i miksuj, aż powstania jasna masa. Dodaj masę czekoladową, mąkę i ponownie miksuj. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 12x31cm) i piecz w 180 stopniach ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia, a następnie posmaruj białą masą (serek wymieszaj z cukrem pudrem i z odrobiną wody). Na górę nałóż maliny, świeże listki mięty i pokrój na kawałki. Gotowe.
Wartości odżywcze (całość):
Kaloryczność: 3042kcal
Białko: 136g
Tłuszcze: 186g
Węglowodany: 210g