Wielkimi krokami wchodzimy w okres jesienno-zimowy, a co za tym idzie w okres wzmożonych przeziębień. Już dzisiaj wspomóż swoją odporność naturalnymi sposobami, za pomocą zdrowej diety, a z pewnością unikniesz czekania w długich kolejkach do lekarzy. Poza samą dietą, duże znaczenie ma także odpowiednia ilość snu, odpoczynku oraz aktywność fizyczna.
Poznaj już dziś 6 produktów które wspomogą Twoją odporność.
1.Warzywa cebulowe
Zalicza się do nich cebulę, czosnek, szczypiorek oraz por. Są one potocznie nazywane “naturalnymi antybiotykami”. Czosnek zawiera w swoim składzie allicynę, która ma szerokie działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Allicyna nadaje mu jego charakterystyczny zapach. Cebula natomiast ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Wszystkie produkty z tej grupy mają pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego. Poza tym są bogate w witaminy A,C,E, B oraz w siarkę, magnez, selen oraz żelazo.
2. Kiszonki
Czyli ogórki kiszone i kapusta kiszona w roli głównej. Kiszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności, która zachodzi pod wpływem fermentacji mlekowej. Proces ten zwiększa wchłanialność składników i podnosi zawartość antyoksydantów, a także zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych.
3. Fermentowane produkty mleczne
Czyli kefir, maślanka, jogurt naturalny czy zsiadłe mleko powstają w procesie fermentacji z wykorzystaniem bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Mówi się o nich, że są naturalnymi probiotykami. Poza tym produkty te zawierają sporą ilość białka oraz wapnia.
4. Witamina D
Witamina D jest witaminą, która cechuje się pozytywnym wpływem na działanie układu immunologicznego. Poprzez niedobór tej witaminy mamy niższą odporność oraz większą skłonność do infekcji, a także ogólne osłabienie i zły nastrój. Niestety żywność jest dość uboga w tą witaminę, dlatego najczęściej konieczna jest suplementacja, po wykonaniu odpowiednich badań zleconych przez lekarza prowadzącego. W żywności znajdziemy ją głównie w tranie i tłustych rybach morskich.
5. Warzywa i owoce
Dieta bogata w warzywa i owoce pozwala nam dostarczyć wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. W kontekście wzmocnienia odporności szczególnie ważne jest włączenie do diety warzyw i owoców bogatych w witaminę C i Beta-karoten. Witaminę C znajdziemy w takich produktach jak: porzeczki, natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka, brokuły, truskawki, kiwi czy pomarańcze. Natomiast spore ilości Beta-karotenu znajdziemy w marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawiu, szczypiorku, papryce, morelach, brzoskwiniach oraz śliwkach.
6. Ryby morskie
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte m.in. w tłustych rybach morskich tj. łosoś czy makrela, odgrywają ważną rolę w kształtowaniu odporności człowieka. Odpowiednie spożycie tych kwasów pozwala wzmocnić układ immunologiczny, chroniąc przy tym organizm przed infekcjami.
Na dziś to tyle ode mnie, do następnego! 🙂