Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 90 g chleba
- 70 g jogurtu greckiego
- 4 g masła
- 3 g oliwy z oliwek
- Mielona słodka papryka, chili, sól, pieprz
- Świeże zioła do posypania
Jajka o turecku – opis przygotowania:
Jogurt (w temperaturze pokojowej) wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Ugotuj jajka w koszulce. Na patelni podsmaż pokrojone na pół pomidory koktajlowe, przełóż je na talerz i na tej samej patelni roztop masło z dodatkiem soli, pieprzu, papryki słodkiej i chili. Na talerz nałóż jogurt, na to jajko w koszulce i pomidory koktajlowe. Polej całość palonym masłem, posiekanymi świeżymi ziołami i podaj z grzankami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 503kcal
Białko: 22,3g
Tłuszcze: 24,2g
Węglowodany: 43,7g