Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Jajka po turecku
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 90 g chleba
- 70 g jogurtu greckiego
- 4 g masła
- 3 g oliwy z oliwek
- Mielona słodka papryka, chili, sól, pieprz
- Świeże zioła do posypania
Jajka o turecku – opis przygotowania:
Jogurt (w temperaturze pokojowej) wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Ugotuj jajka w koszulce. Na patelni podsmaż pokrojone na pół pomidory koktajlowe, przełóż je na talerz i na tej samej patelni roztop masło z dodatkiem soli, pieprzu, papryki słodkiej i chili. Na talerz nałóż jogurt, na to jajko w koszulce i pomidory koktajlowe. Polej całość palonym masłem, posiekanymi świeżymi ziołami i podaj z grzankami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 503kcal
Białko: 22,3g
Tłuszcze: 24,2g
Węglowodany: 43,7g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol