Blog

Jajecznica z łososiem na grzance – przepis

Kolejna propozycja na wytrawne śniadanie lub kolację na szybko. Dzisiaj będzie to jajecznica z łososiem i szczypiorkiem podana na ciepłej grzance w towarzystwie pasków papryki. To pyszne i sycące śniadanie ma zaledwie 380kcal! Więc naprawdę bardzo malutko. Jeśli potrzebujesz, możesz zrobić większą porcję. Ja do przygotowania tego dania użyłam łososia wędzonego na zimno, ale myślę, że ten wędzony na gorąco też świetnie się sprawdzi. Zamiast papryki możesz pokroić pomidora lub ogórki.

 

Składniki:

  • 2 kromki chleba
  • 2 małe jajka
  • 25g wędzonego łososia
  • 5g masła
  • szczypiorek
  • 40g papryki
  • garść rukoli
  • pieprz

 

Jajecznica z łososiem na grzance – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzej masło. Wbij 2 jajka i na niskiej mocy kuchenki zrób jajecznicę. Dopraw ją delikatnie pieprzem (łosoś sprawi, że danie będzie wystarczająco słone). Zrób grzanki w opiekaczu do pieczywa lub podsmaż je na suchej patelni z dwóch stron. Łososia pokrój na drobne kawałki, szczypiorek posiekaj. Dodaj pokrojone składniki do jajecznicy pod koniec jej smażenia i wymieszaj. Na grzanki nałóż rukolę i przygotowaną jajecznicę. Obok pokrój paski papryki.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 384kcal
Białko: 23,5g
Tłuszcze: 18,4g
Węglowodany: 27,3g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁