Gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą
Dzisiaj mam propozycję na szybki i prosty obiad dla osób zabieganych. Potrzebujemy do niego kilku gotowych składników i 10-15 minut wolnego czasu. Lubicie takie szybko pomysły?
Składniki (1 porcja):
- 150g gnocchi
- 65g mozzarelli light (mogą być mini kulki)
- 5g oliwy z oliwek
- 1/2 puszki pomidorów
- 5g nasion słonecznika
- świeża bazylia
Gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy gnocchi i podsmażamy je ok. 5-7 minut, aż będą zarumienione. Dodajemy pomidory z puszki, całość mieszamy i doprawiamy do smaku: ja użyłam sól, pieprz, oregano i ostrą paprykę. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty, w następnie dodajemy nasiona słonecznika, mozzarellę i świeżą bazylię – całość mieszamy i przekładamy na talerz z dodatkiem dowolnej zieleniny.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 466kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 13,5g
Węglowodany: 62g
SMACZNEGO! 🙂