Dziś przychodzę do Was z pomysłem na lekki i szybki obiad
Składniki :
- 150g fileta z dorsza
- 50g ryżu basmati
- 300ml mleka 2%
- 100g pora
- 1 marchewka
- 5ml oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Dorsz w sosie porowym z ryżem i marchewką – opis przygotowania:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obieramy i tniemy w cienkie słupki – gotujemy na parze ok. 10-15minut. Do małego garnuszka wlewamy oliwę i dodajemy pokrojonego pora – całość dusimy na małym ogniu. Na patelnie wylewamy mleko, wkładamy przyprawione filety z dorsza i dusimy z dwóch strony. Gdy por zmięknie dolewamy trochę mleka spod ryby, aby powstał sos i przyprawiamy do smaku, Podaj rybę z sosem porowym, ryżem i gotowaną marchewką.
Dorsz w sosie porowym z ryżem i marchewką:
Kaloryczność: 586kcal
Białka: 42,4g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 74,6g
Smacznego! 🙂