Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Dorsz w sosie porowym z ryżem i marchewką – przepis
Dziś przychodzę do Was z pomysłem na lekki i szybki obiad
Składniki :
- 150g fileta z dorsza
- 50g ryżu basmati
- 300ml mleka 2%
- 100g pora
- 1 marchewka
- 5ml oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Dorsz w sosie porowym z ryżem i marchewką – opis przygotowania:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obieramy i tniemy w cienkie słupki – gotujemy na parze ok. 10-15minut. Do małego garnuszka wlewamy oliwę i dodajemy pokrojonego pora – całość dusimy na małym ogniu. Na patelnie wylewamy mleko, wkładamy przyprawione filety z dorsza i dusimy z dwóch strony. Gdy por zmięknie dolewamy trochę mleka spod ryby, aby powstał sos i przyprawiamy do smaku, Podaj rybę z sosem porowym, ryżem i gotowaną marchewką.
Dorsz w sosie porowym z ryżem i marchewką:
Kaloryczność: 586kcal
Białka: 42,4g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 74,6g
Smacznego! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol