Robicie czasami domowe zapieksy?
Ja ostatnio dosyć często! Są o wiele lepszą opcją niż takie kupne mrożone – przeczytajcie kiedyś ich skład to złapiecie się za głowę. A wystarczy tylko bagietka, pieczarki i ser – w chudszej wersji mozzarella light a w bardziej tłustej ser żółty. Taka zapiekanka może stanowić zbilansowany posiłek np. kolację! Już Wam pokazuję, jak to zrobić.
Składniki (2 porcje):
- 1 półbagietka z ziarnami (można znaleźć np. w biedronce)
- 200g pieczarek
- 1 kulka mozzarelli light (125g)
- 5g oleju
- 2 łyżki ketchupu
- opcjonalnie – garść rukoli
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Podsmażone pieczarki nakładamy na przekrojoną na pół bagietkę, na to nakładamy mozzarellę light (w plastrach lub startą). Pieczemy kilka minut w 180 stopniach (góra-dół), do momentu, aż ser się lekko roztopi. Wierzch smarujemy ketchupem i opcjonalnie nakładamy rukolę.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 361kcal
Białko: 23,6g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 38g
SMACZNEGO! 🙂