Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem – przepis

Robicie czasami domowe zapieksy?

Ja ostatnio dosyć często! Są o wiele lepszą opcją niż takie kupne mrożone – przeczytajcie kiedyś ich skład to złapiecie się za głowę. A wystarczy tylko bagietka, pieczarki i ser – w chudszej wersji mozzarella light a w bardziej tłustej ser żółty. Taka zapiekanka może stanowić zbilansowany posiłek np. kolację! Już Wam pokazuję, jak to zrobić.

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 półbagietka z ziarnami (można znaleźć np. w biedronce)
  • 200g pieczarek
  • 1 kulka mozzarelli light (125g)
  • 5g oleju
  • 2 łyżki ketchupu
  • opcjonalnie – garść rukoli

 

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Podsmażone pieczarki nakładamy na przekrojoną na pół bagietkę, na to nakładamy mozzarellę light (w plastrach lub startą). Pieczemy kilka minut w 180 stopniach (góra-dół), do momentu, aż ser się lekko roztopi. Wierzch smarujemy ketchupem i opcjonalnie nakładamy rukolę.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 361kcal
Białko: 23,6g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 38g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.