Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna (lub łatwostrawna) – wykazuje korzystne działanie w wielu jednostkach chorobowych oraz w stanach pooperacyjnych. Jest to modyfikacja prawidłowego żywienia opisanego w Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej. Charakteryzuje się ona wyborem produktów łatwo strawnych i nie obciążających przewodu pokarmowego.
Dietę tą stosujemy głównie podczas:
- stanów zapalnych błony śluzowej żołądka oraz jelit (np. choroba Leśniewskiego-Crohna)
- nowotworach przewodu pokarmowego
- infekcji przebiegających z gorączką
- przewlekłych chorób przewodu pokarmowego
- okresu rekonwalescencji po zabiegu operacyjnych
Wybieramy produkty i potrawy łatwo strawne przy równoczesnym doborze odpowiedniego sposobu obróbki termicznej. Mocno ograniczamy potrawy tłuste, smażone, długo zalegające w żołądku, ostro przyprawione i wzdymające. Zmniejszamy ilość błonnika pokarmowego poprzez wybór dojrzałych, obranych owoców i warzyw, gotowanie a także miksowanie produktów. Posiłki spożywamy regularnie 4-5 razy dziennie.
Potrawy przyrządzamy na bieżąco, tak aby były świeże.
Dozwolone metody obróbki termicznej to:
- gotowanie,
- gotowanie na parze,
- duszenie bez obsmażania na tłuszczu,
- pieczenie w folii, pieczenie w pergaminie, pieczenie w piekarniku.
Założenia diety:
Białko 15%
Tłuszcze 30%
Węglowodany 55%
Sumy dobowego zapotrzebowania energetycznego.
Produkty dozwolone:
Produkty zbożowe: pszenne bułki, pszenny chleb, mąka pszenna, sucharki, kasza manna, kasza jaglana, kasza jęczmienna, makarony drobne, biały ryż, płatki ryżowe, jaglane, owsiane błyskawiczne.
Nabiał: mleko<2% tłuszczu, kefir, jogurt naturalny, twaróg chudy lub półtłusty, maślanka, jaja na miękko
Mięso: kurczak, indyk, królik, cielęcina
Ryby: dorsz, pstrąg, mintaj, sola
Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, sojowy, słonecznikowy, masło, miękkie margaryny
Owoce i warzywa: bez skórki i pestek, dojrzałe, gotowane, duszone.
Przyprawy: tymianek, bazylia, cynamon, wanilia, rozmaryn, majeranek, koperek, pietruszka
Desery: kisiel, galaretka, biszkopt, ciasto drożdżowe
Napoje: woda niegazowana, słaba kawa lub herbata
Produkty niedozwolone:
Produkty zbożowe: ciemny makaron, ryż brązowy, pieczywo żytnie, kasza gryczana, kasza pęczak, ciemne mąki
Nabiał: śmietana, tłuste mleko, sery pleśniowe, sery topione
Mięso: schab, boczek, golonka, wołowina, gęś, kaczka, wieprzowina, baranina, salceson, parówki, pasztety, kaszanka
Ryby: ryby wędzone, konserwowe
Tłuszcze: smalec, olej palmowy, olej kokosowy, twarde margaryny
Owoce i warzywa: Nasiona roślin strączkowych, owoce niedojrzałe, kapusta, kukurydza, cebula, czosnek, papryka, rzodkiewka
Przyprawy: chili, musztarda, papryka ostra, majonez
Desery: ciasto francuskie, pączki, kremy, bezy, batony, faworki
Napoje: alkohol, napoje gazowane, mocna kawa i herbata
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Dietę to stosujemy głównie podczas:
- przewlekłego zapalenia i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych
- zapalenia wątroby
- marskości wątroby
- przewlekłego zapalenia trzustki
- wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – zaostrzenie
Główny cel diety to ochrona narządów poprzez zmniejszenie ich czynności wydzielniczej.
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu to modyfikacja diety łatwostrawnej, polegająca na zmniejszeniu produktów będących źró∂łem tłuszczu zwierzęcego, oraz tych obfitujących w cholesterol. Całkowita zawartość tłuszczu w diecie powinna ulec ograniczeniu do 30-50g/dobę.
Zalecane produkty tłuszczowe: olej słonecznikowy, olej sojowy, olej kukurydziany, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek.
Ograniczamy: masło, miękkie margaryny
Wykluczamy: smalec, boczek, łój, słoninę.
W dalszym ciągu dieta opiera się na produktach lekkostrawnych i ograniczeniu muszą ulec potrawy długo zalegające w żołądku, wzdymające, ostro przyprawione. Ograniczamy także ilość błonnika.
Założenia diety:
Białko 12-18%
Tłuszcze 20%
Węglowodany 62-68%
Sumy dobowego zapotrzebowania energetycznego.
Posiłki zaleca się podawać 4-5 razy w ciągu dnia, w małych objętościach i o umiarkowanej temperaturze.
Obróbka cieplna jest taka sama jak w przypadku diety łatwostrawnej. Warzywa i owoce podaje się gotowane, rozdrobnione. Zupy przygotowuje się na wywarach warzywnych, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka. Tłuszcze, które są dozwolone dodajemy do potraw w postaci surowej.
Modyfikacje
- choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych – wykluczamy żółtka jaj, które mogą nasilać dolegliwości bólowe. Ograniczeniu ulegają także pełne mleko, podroby oraz produkty zawierające duże ilości kwasu szczawiowego (szczaw, szpinak, rabarbar).
- przewlekłe zapalenie trzustki przebiegające z biegunką – nie dodajemy tłuszczu do pieczywa i potraw
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego – wykluczamy z diety mleko i sery. Możne je zastąpić jogurtem lub kefirem.
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Dietę to stosujemy głównie podczas:
- choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- przewlekłego, nadkwaśnego nieżytu żołądka
- refluksu żołądkowo-przełykowego
- dyspepsji czynnościowych żołądka
Główny cel diety to ograniczenie potraw i produktów pobudzających wydzielanie kwasy solnego, neutralizowanie soku żołądkowego oraz niedrażnienie chemiczne, mechaniczne i termiczne błony śluzowej żołądka.
Dieta ta polega na modyfikacji diety łatwostrawnej.
Ograniczamy: esencjonalne rosoły, buliony, wywary, wywary grzybowe, galarety, wodę gazowaną, kwaśne napoje, alkohol, kawę, mocną herbatę, produkty wędzone i marynowane, pikantne, słone, smażone, pieczone i ostre przyprawy.
Potrawy powinny mieć umiarkowaną temperaturę oraz konsystencję papkowatą, tak aby ograniczyć żucie i ochronić przed przekrwieniem błony śluzowej żołądka.
Dieta lekkostrawna – dieta indywidualna
Już dziś kup indywidualną dietę stworzoną przez Dietetyka Klinicznego specjalnie dla Ciebie.
- Moje diety składają się z tanich i ogólnodostępnych produktów które otrzymasz w sklepach takich jak Lidl, Biedronka, Tesco.
- Zawsze staram się tworzyć przepisy w taki sposób, aby czas przygotowania był jak najszybszy.
- Diety, które tworzę uwzględniają Twoje zapotrzebowanie kaloryczne, cel żywieniowy, produkty nielubiane, alergie i nietolerancje pokarmowe oraz potrawy ulubione.
- Każdy jadłospis posiada szczegółowy opis wykonania potraw oraz listę zakupów, z podziałem na kategorie.
- Korzystając z diety indywidualnej jesteś ze mną w stałym kontakcie, odpisuję na wszystkie pytania i wykonuję ewentualne korekty.
Kupując dietę otrzymujesz:
- W pełni spersonalizowany jadłospis w formacie PDF
- Darmowa korekta
- Tabelka do wpisywania pomiarów
- Tabela zamienników
- Listę zakupów
- Stały kontakt z dietetykiem
- Ogólne zalecenia żywieniowe
- Dostęp do bezpłatnej aplikacji mobilnej w której znajdzie się Twój jadłospis i lista zakupów
Diety indywidualne są dostępne w 2 pakietach:
Metamorfozy
Sprawdź metamorfozy moich podopiecznych:
Bibiliografia:
- Jarosz M. (red.) Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa; 2017.
- Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL. Warszawa; 2016.