Jesień
Jesień możemy zobaczyć już nie tylko w kalendarzu, ale także za oknami. Czas, aby zawitała też w naszej kuchni! Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru, pysznego smaku, a także witamin i wartości odżywczych. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i odpornością, która jest nam szczególnie potrzebna w nadchodzących, chłodnych dniach. Jesień kojarzy nam się z barwami żółtymi, pomarańczowymi i czerwonymi – takie też są warzywa i owoce, po które szczególnie warto sięgać o tej porze roku.
Postanowiłam, że przygotuję dla Ciebie jesienne zestawienie, aby wiedzieć, co najlepiej pakować do swojego sklepowego koszyka w nadchodzącym sezonie.
Owoce sezonowe jesienią
Tutaj wybór nie jest zbyt duży, ale dodatkowo możemy sięgać po owoce mrożone, które są równie zdrowe. Owoce mrozimy w pełni ich sezonów, kiedy mają najwięcej witamin i składników mineralnych. Jeśli chodzi o owoce sezonowe jesienią, to w tym zestawieniu znajdziemy:
- Jabłko
- Gruszka
- Śliwka
- Winogrona
Warzywa sezonowe jesienią:
Tutaj wybór jest znacznie większy i zdecydowanie jest w czym przebierać.
- Dynia
- Marchew
- Papryka
- Brokuł
- Brukselka
- Kalafior
- Cebula
- Czosnek
- Grzyby
- Kalarepa
- Szpinak
- Cukinia
- Bakłażan
- Burak
- Ziemniak
- Pietruszka
Jak wzmocnić odporność jesienią?
Pierwszy dzień kalendarzowej jesieni – 23 września! To pora roku przez jednych oczekiwana, a przez drugich znienawidzona. Przygotowałam dla Ciebie mini poradnik, jak zadbać o swoją odporność w tym okresie. Niskie temperatury, wiatr, kałuże, deszcz i plucha niestety nam nie sprzyjają a dodatkowo mogą powodować pogorszenie samopoczucia i liczne zachorowania. Dlatego szczególnie w tym czasie warto zadbać o siebie od środka. Poniżej znajdziesz listę produktów, po które warto sięgać, aby dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych witamin i składników mineralnych.
Witamina A
Przeciwutleniacz, odpowiada za właściwe funkcjonowanie naturalnych barier ochronnych organizmu, warunkując prawidłowy wzrost skóry, włosów, paznokci. Naturalnie występuje w marchewce, dyni, śliwkach i morelach – dlatego w sezonie jesienno-zimowym, (jedząc sezonowo) nie powinniśmy nabawić się niedoborów. Poza tym jest obecna także w jajkach i przetworach mlecznych.
Witamina C
Witamina ta jest silnym antyoksydantem. Spore jej ilości znajdziemy w papryce, natce pietruszki, kiwi, żurawinie i malinach. Jeśli nasza dieta jest bogata w różnokolorowe owoce i warzywa to tak naprawdę dodatkowa suplementacja nie będzie tutaj potrzebna.
Witamina D
Dla odporności jest nawet ważniejsza niż witamina C. Niestety jej niedobory stwierdza się aż u 9 na 10 osób. Źródłem tej witaminy są tłuste ryby, przetwory mleczne, jajka, oleje roślinne. Niestety nie jesteśmy w stanie z pożywieniem dostarczyć sobie odpowiedniej ilości tej witaminy, dlatego konieczna jest suplementacja. Najlepiej suplementować ją przez cały rok, a obowiązkowo w sezonie jesienno-zimowym (od września do maja). Polecam też zbadać sobie poziom witaminy D w laboratorium, aby mieć to pod kontrolą.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy te mają korzystne działanie na naszą odporność. Odpowiednie spożycie omega-3 wzmacnia układ immunologicznyczny i chroni organizm przed licznymi infekcjami. Produkty bogate w kwasy omegą-3: łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk, olej lniany, olej rzepakowy, nasiona chia. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub po prostu nie jesz ryb, warto wprowadzić dodatkową suplementację.
Selen
Selen wchodzi w skład enzymu broniącego błony komórkowe przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Dieta bogata w selen zwiększa wydzielanie limfocytów i ciałek odpornościowych. Selen znajdziemy w orzechach brazylijskich, nasionach słonecznika, rybach, owocach morza, przetworach mlecznych, cebuli i czosnku.
Cynk
Chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Niedobór cynku zwiększa podatność na infekcje. Do produktów bogatych w cynk zalicza się: ostrygi, wołowinę i inne czerwone mięsa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi, produkty pełnoziarniste.
Fermentowane produkty mleczne
Do produktów tych zaliczamy kefir, jogurt, maślankę. Fermentowane produkty mleczne zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów i stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.
Kiszonki
Kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto zapobiega on rozwojowi bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu.
O co jeszcze warto zadbać?
- Sen – nie bez powodu mówi się, że sen to zdrowie. To tak naprawdę podstawa naszej odporności i dobrego samopoczucia, dlatego tak ważne jest, by zadbać o jego odpowiednią długość i jakość.
- Aktywność fizyczna – umiarkowany i regularny wysiłek fizyczny ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i na funkcjonowanie układu odpornościowego. Regularna aktywność przyczynia się do skuteczniejszej walki z bakteriami i wirusami a także zmniejsza ryzyko zakażeń, chorób autoimmunologicznych i występowanie infekcji górnych dróg oddechowych.
Autorski jadłospis jesienny
Przekonaj się, że dieta może być jednocześnie smaczna i zdrowa. Ta dieta pomoże Ci jeśli:
Jeśli nie wiesz jaką wybrać kaloryczność diety, skorzystaj z naszego kalkulatora, który obliczy Twoje zapotrzebowanie i pomoże Ci dobrać odpowiednią dietę.
Zobacz, jakie posiłki dla Ciebie przygotowałam:
- Ekspresowa pizza z patelni
- Ciasto marchewkowe
- Zupa dyniowa z grzankami i mozzarellą
- Jesienne spaghetti
- Owsianka a’la ciacho marchewkowe
- Risotto grzybowe
- Buddha bowl z kurczakiem i pieczonym kalafiorem
- Śniadaniowy burger z omletem
- Muffiny jabłkowo-jogurtowe
- Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Moim zdaniem jesień to pora, kiedy na pewno trzeba zadbać o witaminę D, ale również o to żeby się ruszać. Wtedy wszystko razem przyniesie wymierne korzyści.
Zgadzam się 🙂
O tak…witamina D to must have na jesień. Problem z nią w moim przypadku jest taki, że nie chce się wchłaniac. Co roku mam jakieś przeziębienia grypopodobne jesienią i wiosną. Teraz własnie jestem po badaniach w laboratorium diagnostyki i rzeczywiście poziom wit. D jest żenujący. Aktualnie dostałam suplementacje od lekarza, żeby odbudowac niedobór. Za kilka tygodni ponownie zrobie badanie tak żeby jeszcze skorzystać z promocji na pakiet postaw na odporność, który uwaga z kodem odporni jest tańszy o całe cztery dyszki
Trzeba pamiętać, by witaminę D spożywać do posiłku – jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach 🙂