
Blog
- Desery
- Dominika Hatala
Deser truskawkowy – przepis
Dzisiaj mam dla Was przepis na idealny, lekki deser, który sprawdzi się w ciepłe dni. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Jest to przepis na bazie sezonowych owoców, czyli truskawek.
Składniki (4 porcje)
- Truskawki – ok. 300g
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 skyry naturalne
- Granola – domowa lub sklepowa
Ja do posypania użyłam ekspresowej, domowej granoli z patelni:
- 40g płatków owsianych
- 10g nasion słonecznika
- 10g wiórków kokosowych
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu/syropu klonowego
Deser truskawkowy – opis przygotowania:
W garnku rozpuszczam galaretkę i dokładnie mieszam. Truskawki kroję na cząstki i wrzucam do większych szklanek, a następnie zalewam je galaretką. Tak przygotowanie szklanki wstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotowuję granolę: wszystkie składniki wrzucam na patelnię i mieszam, aż czekolada się rozpuści. Na ściętą galaretkę nakładam skyr i posypuję granolą.
Deserki przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 272kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 5,2g
Węglowodany: 44g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol