Ciasto ze śliwkami i budyniem – przepis

Ciasto ze śliwkami i budyniem to pyszny pomysł na deser z okazji zbliżającej się jesieni. Sezon na śliwki w pełni, więc warto to wykorzystać. Jako, że nie jestem zwolenniczką „fit słodyczy” przepis jest tylko delikatnie odchudzony. Jeśli cała nasza dieta jest pełnowartościowa i zbilansowana, to możemy pozwolić sobie na mały kawałek mniej zdrowego ciasta na deser, nie trzeba popadać w skrajności. Należę do grupy osób, która woli zjeść mniejszy kawałek mniej zdrowego ciasta, niż całą blaszkę ciasta z batata. Zapraszam więc do przepisu 🙂

 

Składniki:

  • 300g mąki – pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 200g zimnego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 730ml mleka
  • 50g erytrytolu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 500g śliwek

 

Ciasto ze śliwkami i budyniem – opis przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestki. Pokrój na paski, przełóż na talerz i odłóż na bok. Do miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, cukier, erytrytol, pokrojone w kostkę masło i żółtka – całość dokładnie wyrób, tak aby powstało jednolite ciasto. Połówkę ciasta przełóż do lodówki, a drugą połówkę rozgnieć palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrób w cieście dziurki widelcem. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika. W międzyczasie przygotuj budyń, do garnka wlej 600ml mleka, a pozostałe 130ml wlej do szklanki. Zagotuj mleko z dodatkiem 50g erytrytolu i kilku kropel aromatu waniliowego. Do szklanki z mlekiem wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje wsyp budyń i dokładnie mieszając, poczekaj, aż zgęstnieje. Wyciągnij blaszkę z piekarnika, przełóż przygotowane wcześniej śliwki i zalej całość równomiernie budyniem. Wyciągnij ciasto z lodówki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach – rozsyp powstałą kruszonkę po wierzchu ciasta. Przełóż blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz jeszcze 60 minut. Z podanego przepisu wychodzi ok. 24 kawałków.

 

Ciasto ze śliwkami i budyniem (1 kawałek)

Kaloryczność: 150 kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 19g

 

 

Smacznego!

Udostępnij:

Jeden komentarz do “Ciasto ze śliwkami i budyniem – przepis

  1. Matylda pisze:

    Jakie wymiary ma blaszka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *