Ciasto ze śliwkami i budyniem to pyszny pomysł na deser z okazji zbliżającej się jesieni. Sezon na śliwki w pełni, więc warto to wykorzystać. Jako, że nie jestem zwolenniczką “fit słodyczy” przepis jest tylko delikatnie odchudzony. Jeśli cała nasza dieta jest pełnowartościowa i zbilansowana, to możemy pozwolić sobie na mały kawałek mniej zdrowego ciasta na deser, nie trzeba popadać w skrajności. Należę do grupy osób, która woli zjeść mniejszy kawałek mniej zdrowego ciasta, niż całą blaszkę ciasta z batata. Zapraszam więc do przepisu 🙂
Ciasto ze śliwkami i budyniem – przepis (forma 21x33cm)
Składniki:
- 300g mąki – pszennej lub orkiszowej jasnej
- 200g zimnego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 1/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 730ml mleka
- 50g erytrytolu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 500g śliwek
Opis przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestki. Pokrój na paski, przełóż na talerz i odłóż na bok. Do miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, cukier, erytrytol, pokrojone w kostkę masło i żółtka – całość dokładnie wyrób, tak aby powstało jednolite ciasto. Połówkę ciasta przełóż do lodówki, a drugą połówkę rozgnieć palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrób w cieście dziurki widelcem. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika. W międzyczasie przygotuj budyń, do garnka wlej 600ml mleka, a pozostałe 130ml wlej do szklanki. Zagotuj mleko z dodatkiem 50g erytrytolu i kilku kropel aromatu waniliowego. Do szklanki z mlekiem wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje wsyp budyń i dokładnie mieszając, poczekaj, aż zgęstnieje. Wyciągnij blaszkę z piekarnika, przełóż przygotowane wcześniej śliwki i zalej całość równomiernie budyniem. Wyciągnij ciasto z lodówki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach – rozsyp powstałą kruszonkę po wierzchu ciasta. Przełóż blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz jeszcze 60 minut. Z podanego przepisu wychodzi ok. 24 kawałków.
Wartość odżywcza (1 kawałek)
Kaloryczność: 150kcal
Białka: 2g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 18g
Ilość porcji: 24
Przepyszne ciacho!
Polecam bardzo, ciasto przepyszne 🙂robiłam też w wersji z jabłkami i wychodzi rewelacyjne 🙂