Blog
- Desery
- Dominika Hatala
Ciasto ze śliwkami i budyniem – przepis
Ciasto ze śliwkami i budyniem to pyszny pomysł na deser z okazji zbliżającej się jesieni. Sezon na śliwki w pełni, więc warto to wykorzystać. Jako, że nie jestem zwolenniczką „fit słodyczy” przepis jest tylko delikatnie odchudzony. Jeśli cała nasza dieta jest pełnowartościowa i zbilansowana, to możemy pozwolić sobie na mały kawałek mniej zdrowego ciasta na deser, nie trzeba popadać w skrajności. Należę do grupy osób, która woli zjeść mniejszy kawałek mniej zdrowego ciasta, niż całą blaszkę ciasta z batata. Zapraszam więc do przepisu 🙂
Składniki:
- 300g mąki – pszennej lub orkiszowej jasnej
- 200g zimnego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 1/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 730ml mleka
- 50g erytrytolu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 500g śliwek
Ciasto ze śliwkami i budyniem – opis przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestki. Pokrój na paski, przełóż na talerz i odłóż na bok. Do miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, cukier, erytrytol, pokrojone w kostkę masło i żółtka – całość dokładnie wyrób, tak aby powstało jednolite ciasto. Połówkę ciasta przełóż do lodówki, a drugą połówkę rozgnieć palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrób w cieście dziurki widelcem. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika. W międzyczasie przygotuj budyń, do garnka wlej 600ml mleka, a pozostałe 130ml wlej do szklanki. Zagotuj mleko z dodatkiem 50g erytrytolu i kilku kropel aromatu waniliowego. Do szklanki z mlekiem wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje wsyp budyń i dokładnie mieszając, poczekaj, aż zgęstnieje. Wyciągnij blaszkę z piekarnika, przełóż przygotowane wcześniej śliwki i zalej całość równomiernie budyniem. Wyciągnij ciasto z lodówki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach – rozsyp powstałą kruszonkę po wierzchu ciasta. Przełóż blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz jeszcze 60 minut. Z podanego przepisu wychodzi ok. 24 kawałków.
Ciasto ze śliwkami i budyniem (1 kawałek)
Kaloryczność: 150 kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 19g
Smacznego!
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
Jeden komentarz do “Ciasto ze śliwkami i budyniem – przepis”
Jakie wymiary ma blaszka?