Dzisiaj mam dla Ciebie propozycje na sezonową, wytrawną przekąskę z wykorzystaniem ciasta francuskiego!
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego light
- 1 mała cukinia
- 1 mozzarella light
- pomidorki koktajlowe
- oliwki czarne
- oliwa – 5g
- sól, pieprz, oregano
- 5-10g parmezanu
Ciasto francuskie z mozzarellą i cukinią – opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cukinię pokrojoną w cienkie plastry. Dopraw ją solą i pieprzem i smaż do miękkości. Na ciasto francuskie wyłóż plastry mozzarelli, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i plastry czarnych oliwek. Całość posyp parmezanem, solą, pieprzem i oregano. Zawiń delikatnie brzegi ciasta i piecz ok. 20-25 minut w 200st, aż do zarumienienia.
Wartości odżywcze (6-8 kawałków):
Kaloryczność: 1304kcal
Białko: 47g
Tłuszcze: 66g
Węglowodany: 128g
SMACZNEGO! 🙂