
Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Ciasto francuskie z mozzarellą i cukinią – przepis
Dzisiaj mam dla Ciebie propozycje na sezonową, wytrawną przekąskę z wykorzystaniem ciasta francuskiego!
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego light
- 1 mała cukinia
- 1 mozzarella light
- pomidorki koktajlowe
- oliwki czarne
- oliwa – 5g
- sól, pieprz, oregano
- 5-10g parmezanu
Ciasto francuskie z mozzarellą i cukinią – opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cukinię pokrojoną w cienkie plastry. Dopraw ją solą i pieprzem i smaż do miękkości. Na ciasto francuskie wyłóż plastry mozzarelli, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i plastry czarnych oliwek. Całość posyp parmezanem, solą, pieprzem i oregano. Zawiń delikatnie brzegi ciasta i piecz ok. 20-25 minut w 200st, aż do zarumienienia.
Wartości odżywcze (6-8 kawałków):
Kaloryczność: 1304kcal
Białko: 47g
Tłuszcze: 66g
Węglowodany: 128g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
Jeden komentarz do “Ciasto francuskie z mozzarellą i cukinią – przepis”
Jestem zainteresowana prostymi przepisami i lekkostrawnymi.