
Blog
- Desery
- Dominika Hatala
Ciastka francuskie z jabłkami – przepis
Składniki:
- 5 jabłek
- 275 g ciasta francuskiego
- 20 g cynamonu
- 20 g erytrytolu
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 jajko
- aromat waniliowy (opcjonalnie)
Ciastka francuskie z jabłkami – opis przygotowania:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, wymieszaj z erytrytolem, cynamonem i kilkoma kropelkami aromatu waniliowego. Jabłka podsmaż przez chwilę na oliwie, a następnie duś przez ok. 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Deskę podsyp mąką, aby ciasto nie przykleiło się do jej powierzchni. Ciasto francuskie pokrój na 5 długich pasków. Na 1/2 długości każdego z pasków ułóż porcje jabłek. Przykryj pozostałą częścią paska, złącz boki widelcem, aby nadzienie nie wypłynęło. Piecz przez około 25 minut w 180 stopniach.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 326,4 kcal
Białko: 4,9 g
Tłuszcze: 16,4 g
Węglowodany: 34,6 g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol