Ciastka francuskie z jabłkami – przepis

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 20 g cynamonu
  • 20 g erytrytolu
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • aromat waniliowy (opcjonalnie)

 

Ciastka francuskie z jabłkami – opis przygotowania:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, wymieszaj z erytrytolem, cynamonem i kilkoma kropelkami aromatu waniliowego. Jabłka podsmaż przez chwilę na oliwie, a następnie duś przez ok. 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Deskę podsyp mąką, aby ciasto nie przykleiło się do jej powierzchni. Ciasto francuskie pokrój na 5 długich pasków. Na 1/2 długości każdego z pasków ułóż porcje jabłek. Przykryj pozostałą częścią paska, złącz boki widelcem, aby nadzienie nie wypłynęło. Piecz przez około 25 minut w 180 stopniach.

 

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 326,4 kcal
Białko: 4,9 g
Tłuszcze: 16,4 g
Węglowodany: 34,6 g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *