Chlebki naan to szybkie chlebki z patelni. Idealnie nadają się jako dodatek do obiadu w stylu curry, do past, hummusu, wszelkich potrawek, a w szczególności do dań kuchni indyjskiej. Są przepyszne, więc dzielę się z Wami przepisem.
Składniki (6-8 sztuk):
- 310g mąki pszennej
- 25g drozdzy świeżych
- 125ml ciepłej wody
- 20g oliwy
- 5g cukru
- 10g soli
- 50g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
Chlebki naan – opis przygotowania:
Do miski przełóż drożdże, dodaj ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj (drożdże muszą się rozpuścić). Następnie dodaj mąkę, oliwę, cukier, sól i jogurt – wymieszaj całość łyżką a następnie wyrabiaj ciasto przez 5-7 minut ręcznie lub w robocie planetarnym. Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na ok 1-1,5h. Po tym czasie ponownie krótko je wyrabiaj i podziel na 6-8 części. Każdą kulkę rozwałkuj i wrzuć na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony po 2-3 minuty. Na powierzchni chlebków powinny tworzyć się charakterystyczne bąble. Gotowe chlebki możesz posmarować masłem i posypać świeżymi ziołami lub czosnkiem.
- Ważne, żeby patelnia była dobrze rozgrzana! Ja swoją ustawiłam na moc 12/14.
- Woda musi być ciepła – nie za zimna i nie gorąca. Jogurt naturalny powinien być w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze (całość):
Kaloryczność: 1322kcal
Białko: 40g
Tłuszcze: 25g
Węglowodany: 240g