Blog

Chlebki naan – przepis

Chlebki naan to szybkie chlebki z patelni. Idealnie nadają się jako dodatek do obiadu w stylu curry, do past, hummusu, wszelkich potrawek, a w szczególności do dań kuchni indyjskiej. Są przepyszne, więc dzielę się z Wami przepisem.

 

Składniki (6-8 sztuk):

  • 310g mąki pszennej
  • 25g drozdzy świeżych
  • 125ml ciepłej wody
  • 20g oliwy
  • 5g cukru
  • 10g soli
  • 50g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)

 

Chlebki naan – opis przygotowania:

Do miski przełóż drożdże, dodaj ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj (drożdże muszą się rozpuścić). Następnie dodaj mąkę, oliwę, cukier, sól i jogurt – wymieszaj całość łyżką a następnie wyrabiaj ciasto przez 5-7 minut ręcznie lub w robocie planetarnym. Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na ok 1-1,5h. Po tym czasie ponownie krótko je wyrabiaj i podziel na 6-8 części. Każdą kulkę rozwałkuj i wrzuć na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony po 2-3 minuty. Na powierzchni chlebków powinny tworzyć się charakterystyczne bąble. Gotowe chlebki możesz posmarować masłem i posypać świeżymi ziołami lub czosnkiem.

  • Ważne, żeby patelnia była dobrze rozgrzana! Ja swoją ustawiłam na moc 12/14.
  • Woda musi być ciepła – nie za zimna i nie gorąca. Jogurt naturalny powinien być w temperaturze pokojowej.

 

Wartości odżywcze (całość):

Kaloryczność: 1322kcal
Białko: 40g
Tłuszcze: 25g
Węglowodany: 240g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk