Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszny chlebek bananowy. Idealnie sprawdzi się do kawki lub nawet na drugie śniadanie na wynos do szkoły lub pracy. Jeśli nie masz co zrobić z dojrzałymi bananami to ten przepis się fajnie sprawdzi – jest szybki i pyszny. Jako dodatek użyłam gorzką czekoladę ale mogą to być także orzechy lub suszone owoce – jak lubisz.
Składniki:
- 3 duże lub 4 mniejsze dojrzałe banany
- 2 jajka
- 30g miodu
- 130g mąki orkiszowej jasnej/pszennej
- 100g mąki owsianej/płatków owsianych
- 70g oleju rzepakowego
- 1 banan do dekoracji
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- łyżeczka proszku do pieczenia
Chlebek bananowy – opis przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Banana rozgnieć widelcem, dodaj jajka i wymieszaj. Do powstałej masy dodaj mąkę pszenną i owsianą. Jeśli nie masz mąki owsianej – zmiel płatki owsiane na mąkę. Dodaj miód, proszek do pieczenia, olej i całość dokładnie wymieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj do masy, ponownie wymieszaj. Przelej masę do małej formy (10x23cm), na górę połóż przekrojonego na pół banana. Piecz ok 40-50 minut w 180 stopniach (góra-dół) 