Bułeczki ziołowe – przepis

Kolejna propozycja grillowa – bułeczki ziołowe! Zainspirowana moją grupą na facebooku postanowiłam zrobić bułeczki ziołowe wykorzystując moje ciasto na cynamonki – wyszło pycha! Sprawdzą się idealnie jako ciekawy dodatek do grilla, zamiast standardowego pieczywa. Poza tym będą idealne na każdą jedną imprezę.

 

Składniki (ok. 12 sztuk):

CIASTO:

  • 180ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • 50g masła
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • 360g mąki pszennej tortowej

 

ZIOŁOWE MASŁO:

  • 50g masła
  • pęczek natki pietruszki
  • trzy duże garści świeżej bazylii
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku

 

Bułeczki ziołowe – opis przygotowania:

W rondelku na małym ogniu podgrzewam 50g masła, 180ml mleka i łyżeczkę cukru, aż do roztopienia się masła. Sprawdzam, czy mleko nie jest zbyt gorące i do lekko ciepłego mleka wrzucam 7g suszonych drożdży, dokładnie mieszam i odstawiam na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzam, czy drożdże lekko wyrosły – jeśli tak, to są aktywne i można działać dalej. Przekładam całość do większej miski lub do robota, wbijam jajko, dodaję sól i dokładnie mieszam. Cały czas mieszając wsypuję po łyżce mąki (łącznie 360g). Gdy ciasto będzie już zagniecione zostawiam pod przykryciem na ok. godzinkę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat lekko podsypany mąką, ciasto zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt ok 30x40cm. Składniki na ziołowe masło blenduję ze sobą (najpier cebulę i czosnek, potem zioła i na końcu masło i sól) a następnie rozcieram to po powierzchni ciasta. Całe ciasto zawijam a powstały rulon kroję na 12 kawałków po ok. 2-3cm. Przekładam do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam bułeczki na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dobrze, jak lekko się ze sobą stykają. Piekę w 180 stopniach (góra-dół) ok. 16-20 minut – cały czas pilnuję, by bułeczki się nie przypiekły

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *