Dzisiaj w końcu mam dla Was przepis na idealne bułeczki cynamonowe!
Dopiero za czwartym razem wyszły mi takie, jak chciałam. Jeśli macie ochotę na taki nie całkiem fit deser to zapraszam Was po przepis. Z góry napiszę, że te bułeczki są delikatne i wyjdą tylko na mące pszennej tortowej lub ew. orkiszowej jasnej. Z mojego przepisu wychodzi około 12 bułeczek.
Składniki:
CIASTO:
- 180ml mleka
- 50g cukru lub innego słodzidła
- 50g masła
- 7g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 360g mąki pszennej tortowej
SMAROWIDŁO:
- 40g masła
- 30g cukru + 30g erytrytolu
- 15g cynamonu
Bułeczki cynamonowe – opis przygotowania:
W rondelku na małym ogniu podgrzewam 50g masła, 180ml mleka i 50g cukru, aż do roztopienia się masła. Sprawdzam, czy mleko nie jest zbyt gorące i do lekko ciepłego mleka wrzucam 7g suszonych drożdży, dokładnie mieszam i odstawiam na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzam, czy drożdże lekko wyrosły – jeśli tak, to są aktywne i można działać dalej. Przekładam całość do większej miski lub do robota, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Cały czas mieszając wsypuję po łyżce mąki (łącznie 360g). Gdy ciasto będzie już zagniecione zostawiam pod przykryciem na ok. godzinkę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat lekko podsypany mąką, ciasto zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt ok 30x40cm. 40g masła ucieram z 30g cukru, 30g erytrytolu i 15g cynamonu a następnie rozcieram to po powierzchni ciasta. Całe ciasto zawijam a powstały rulon kroję na 12 kawałków po ok. 2-3cm. Przekładam do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam bułeczki na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dobrze, jak lekko się ze sobą stykają. Piekę w 180 stopniach (góra-dół) ok. 16-17 minut – cały czas pilnuję, by bułeczki się nie przypiekły. Po wyjęciu możemy bułeczki polukrować. Ja użyłam do tego serka philadelphia, miodu i aromatu waniliowego ale można zrobić standardowy lukier. Jedna bułeczka bez dodatków ma ok. 200kcal.
Inspiracja: Emma’s Goodies https://youtu.be/XXqR_iS1qVY