Blog

Bułeczki bao z krewetkami

Bułeczki bao z krewetkami

Składniki (1 porcja):

  • 90 g krewetek
  • 90 g (2 szt.) bułeczek bao lub klusek na parze
  • 20 g sosu sojowego
  • 20 g sosu sriracha
  • 12 g miodu
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 40 g ogórka
  • 45 g marchwi
  • 5 g oleju sezamowego
  • 5 g sezamu
  • 10 g majonezu wege/light
  • 5 g orzeszków ziemnych
  • Świeże zioła do dekoracji

 

Bułeczki bao z krewetkami – opis przygotowania:

Bułeczki przygotuj na parze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj marynatę do krewetek, wymieszaj 1/2 porcji sosu sriracha, sos sojowy i miód. Krewetki obierz, umyj i podsmaż na oliwie, wymieszaj z sosem. Przygotuj sałatkę – pokrój ogórka i marchew, a następnie wymieszaj z olejem sezamowym i sezamem. Przygotuj sos do bułki – wymieszaj sos sriracha i majonez wegański. Bułeczki posmaruj od środka sosem, dodaj sałatkę, krewetki, posiekane drobno orzeszki i posyp świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 571kcal
Białko: 23,4g
Tłuszcze: 25,6g
Węglowodany: 62,2g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁