Składniki (1 porcja):
- 90 g krewetek
- 90 g (2 szt.) bułeczek bao lub klusek na parze
- 20 g sosu sojowego
- 20 g sosu sriracha
- 12 g miodu
- 5 g oliwy z oliwek
- 40 g ogórka
- 45 g marchwi
- 5 g oleju sezamowego
- 5 g sezamu
- 10 g majonezu wege/light
- 5 g orzeszków ziemnych
- Świeże zioła do dekoracji
Bułeczki bao z krewetkami – opis przygotowania:
Bułeczki przygotuj na parze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj marynatę do krewetek, wymieszaj 1/2 porcji sosu sriracha, sos sojowy i miód. Krewetki obierz, umyj i podsmaż na oliwie, wymieszaj z sosem. Przygotuj sałatkę – pokrój ogórka i marchew, a następnie wymieszaj z olejem sezamowym i sezamem. Przygotuj sos do bułki – wymieszaj sos sriracha i majonez wegański. Bułeczki posmaruj od środka sosem, dodaj sałatkę, krewetki, posiekane drobno orzeszki i posyp świeżymi ziołami.