Bowl z tofu i batatami

Składniki:

  • 1/2 tofu wędzonego
  • 1 mały batat
  • 5g oleju rzepkowego
  • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek
  • marynata: sos sojowy, sos Sriracha, łyżeczka miodu
  • pomidory koktajlowe
  • czerwona kapusta
  • dip: łyżeczka masła orzechowego, łyżeczka oliwy, sos sojowy, pieprz.
  • garść roszponki

 

Bowl z tofu i batatami – opis przygotowania:

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone bataty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Tofu kroimy w plastry i przekładamy do naczynia, dodajemy sosu sojowego, sosu srirache, łyżeczkę miodu i wszystko dokładnie mieszamy. Tofu przekładamy na blaszkę i pieczemy około 10-15 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i siekamy czerwoną kapustę.

Do miski dodajemy roszponkę, upieczone bataty, czerwoną kapustę, upieczone plastry tofu, pomidorki koktajlowe i wszystko polewamy dipem orzechowym.

 

Dip orzechowy – opis przygotowania:

Do miseczki dodajemy masło orzechowe, oliwę z oliwek, sosu sojowego i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 445 kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 22g
Węglowodany: 43g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *