
Blog
Bowl z tofu i batatami
Składniki:
- 1/2 tofu wędzonego
- 1 mały batat
- 5g oleju rzepkowego
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek
- marynata: sos sojowy, sos Sriracha, łyżeczka miodu
- pomidory koktajlowe
- czerwona kapusta
- dip: łyżeczka masła orzechowego, łyżeczka oliwy, sos sojowy, pieprz.
- garść roszponki
Bowl z tofu i batatami – opis przygotowania:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone bataty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Tofu kroimy w plastry i przekładamy do naczynia, dodajemy sosu sojowego, sosu srirache, łyżeczkę miodu i wszystko dokładnie mieszamy. Tofu przekładamy na blaszkę i pieczemy około 10-15 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i siekamy czerwoną kapustę.
Do miski dodajemy roszponkę, upieczone bataty, czerwoną kapustę, upieczone plastry tofu, pomidorki koktajlowe i wszystko polewamy dipem orzechowym.
Dip orzechowy – opis przygotowania:
Do miseczki dodajemy masło orzechowe, oliwę z oliwek, sosu sojowego i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Udostępnij:

Ania Jaracz
Jestem certyfikowanym trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Specjalizuje się w kształtowaniu kobiecej sylwetki, bardzo dużo czasu poświęcam na indywidualne poznanie danego przypadku. Regularnie biorę udział w szkoleniach/kursach, co przekłada się lepsze i szybsze wyniki podopiecznych.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol