Sernik na zimno to najłatwiejsze ciasto, do którego potrzebujemy tylko 3 składniki – twaróg, galaretki i dowolne owoce. Czas przygotowania zajmuje dosłownie chwilkę, trzeba jednak trochę odczekać pomiędzy kolejnymi krokami, aby galaretka miała czas by stężnieć. Cała blacha starcza na ok. 10 kawałków. Idealny pomysł na deser.
Składniki:
- 1kg twarogu sernikowego
- 4 galaretki o dowolnym smaku
- 200g owoców – truskawki, maliny, borówki, banan.
3-składnikowy sernik na zimno – opis przygotowania:
Do garnuszka wlej 500ml wrzątku (ważne!) i wsyp dwie galaretki – całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka będzie chłodna, do garnka dodawaj stopniowo twaróg i blenduj na gładką masę. Wstaw do lodówki na ok 15-20 minut, aby masa lekko zgęstniała.Gotową masę przełóż do tortownicy – u mnie 25cm (sprawdź, czy jest dokładnie zamknięta) i wstaw do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie do garnuszka ponownie wlej 500ml wrzątku (ważne!) i rozpuść kolejne dwie galaretki – całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj. Na wierzch masy sernikowej wyłóż umyte i pokrojone na ćwiartki truskawki, następnie całość zalej galaretką i pozostaw w lodówce na ok 2h. Po tym czasie sernik pokrój na kawałki i przełóż na talerz lub do pojemnika.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 2394 kcal
Białko: 146g
Tłuszcze: 66g
Węglowodany: 298,4g