Sernik na zimno to najłatwiejsze ciasto, do którego potrzebujemy tylko 3 składniki – twaróg, galaretki i dowolne owoce. Czas przygotowania zajmuje dosłownie chwilkę, trzeba jednak trochę odczekać pomiędzy kolejnymi krokami, aby galaretka miała czas by stężnieć. Cała blacha starcza na ok. 10 kawałków.
3-składnikowy sernik na zimno
Składniki:
- 1kg twarogu sernikowego
- 4 galaretki o dowolnym smaku
- 200g owoców – truskawki, maliny, borówki, banan.
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej 500ml wrzątku (ważne!) i wsyp dwie galaretki – całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka będzie chłodna, do garnka dodawaj stopniowo twaróg i blenduj na gładką masę. Wstaw do lodówki na ok 15-20 minut, aby masa lekko zgęstniała.Gotową masę przełóż do tortownicy – u mnie 25cm (sprawdź, czy jest dokładnie zamknięta) i wstaw do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie do garnuszka ponownie wlej 500ml wrzątku (ważne!) i rozpuść kolejne dwie galaretki – całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj. Na wierzch masy sernikowej wyłóż umyte i pokrojone na ćwiartki truskawki, następnie całość zalej galaretką i pozostaw w lodówce na ok 2h. Po tym czasie sernik pokrój na kawałki i przełóż na talerz lub do pojemnika.
Kaloryczność: 2394kcal
Białka: 146g
Tłuszcze: 66g
Węglowodany: 298,4g
Ilość porcji: 10
Super przepis szybki i bardzo pyszny 😏
Czy może Pani napisać,jakiego twarogu Pani używa 🙂 ? Pozdrawiam :).
Ja używam twarogu z wiaderka marki Pilos z Lidla 🙂
Dziękuję 🙂
Robię już trzeci raz, dziękuję za przepis! 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂
Zamiast twarogu można dać jogurt naturalny. Też jest mega smaczne i zdrowe;)
jaki wymiar miała blaszka?
25 cm 🙂
Na galaretce jest napisane, że jedna paczkę rozpuszcza się w 500 ml. Czy mam robić według przepisu na opakowaniu, czy w przepisie celowo jest w mniejszej ilości wody ?
W przepisie celowo jest mniej wody 🙂
Warto dodać, że galaretka powinna być raczej ścięta a nie tylko chłodna 😉
Nie musi być ścięta, wystarczy jak jest chłodna, wtedy można ją już miksować z twarogiem 🙂
Jak poradzić sobie wtedy z masą? Jest strasznie rzadka 😊
Ja zostawiam zmiksowaną masę w misce na ok. pół godzinki i dopiero przelewam do formy 🙂
Czy galaretka z twarogiem po 1h w lodówce powinna być luźna ? U mnie nadal płynna . Odczekać dłużej czy mogę już przejść do owoców?
Hej, dałaś takie proporcje wody jak ja? 🙂
Jaką galaretkę dodałaś do masy? 🙂
Agrestową 🙂