DeseryWyróżnionesernik na zimno

Sernik na zimno to najłatwiejsze ciasto, do którego potrzebujemy tylko 3 składniki – twaróg, galaretki i dowolne owoce. Czas przygotowania zajmuje dosłownie chwilkę, trzeba jednak trochę odczekać pomiędzy kolejnymi krokami, aby galaretka miała czas by stężnieć. Cała blacha starcza na ok. 10 kawałków, przez co w jednym kawałku będzie tylko 140-150kcal.

 

3-składnikowy sernik na zimno

Składniki:

  • 1kg twarogu sernikowego
  • 4 galaretki o dowolnym smaku
  • 200g owoców – truskawki, maliny, borówki, banan.

Przygotowanie:

Do garnuszka wlej 500ml wrzątku i wsyp dwie galaretki – całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka będzie chłodna, do garnka dodawaj stopniowo twaróg i blenduj na gładką masę. Gotową masę przełóż do tortownicy – u mnie 28cm (sprawdź, czy jest dokładnie zamknięta) i wstaw do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie do garnuszka ponownie wlej 500ml wrzątku i rozpuść kolejne dwie galaretki – całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj. Na wierzch masy sernikowej wyłóż umyte i pokrojone na ćwiartki truskawki, następnie całość zalej galaretką i pozostaw w lodówce na ok 2h. Po tym czasie sernik pokrój na kawałki i przełóż na talerz lub do pojemnika.

 

Kaloryczność: 1417kcal
Białka: 119g
Tłuszcze:  65,6g
Węglowodany: 88,3g
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 10

 

sernik na zimno

Smacznego! 🙂

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Opublikuj komentarz